SÖMN, STRESS, KOST OCH TRÄNING.
ALLT GÅR HAND I HAND.

Kronisk stress utlöser en kedjereaktion
En artikel från Harvard Medical School Health Publishing uppger att ständig stress och de hormoner som den frigör får människor att överäta, och påminner om att ”överätande inte är det enda stressrelaterade beteende som kan få kilona att smyga sig på. Stressade människor sover färre timmar, rör mindre på sig och dricker mer alkohol – allt detta är faktorer som kan bidra till övervikt.”
Det innebär att om man inte äter bra (tillräckligt, nyttigt, med jämna mellanrum) är det svårare att hålla energin uppe och klara av den stress som man möter i vardagen. Och om man inte hanterar stress på ett bra sett brukar sömnen påverkas. Eller om man ser det från en annan vinkel: Om stressnivån är konstant hög är det mycket större sannolikhet att man tar felaktiga beslut kring maten – hoppar över måltider eller tar till lite snabb tröstmat för att få en tillfällig energikick. En hög stressnivå under dagen försämrar även förmågan att sova gott, vilket gör att den onda cykeln fortsätter och man blir för trött nästa dag för att hålla sig till en hälsosam kost.

Kommentera gärna: