CHAGA- Sprängtika

DÄRFÖR SKA DU DRICKA HÄLSODRYCKEN CHAGA
Chaga (Inonotus obliquus), eller sprängticka som den heter på svenska, har genom tiderna fått smeknamn som ”Odödlighetens svamp”, ”Skogens svarta guld” och ”Gåvan från Gudarna”. Den har använts som medicinalväxt under flera tusen år för en lång rad åkommor och som en allmänt stärkande dryck. Den bjuder dessutom på en uppskattad smak som kan liknas med vanilj, vilket gör den till en både näringsrik och välsmakande hälsodryck.Svampen växer på björkar och ser ut som en förkolnad skrovlig utväxt. Där sitter den i 15-30 år och koncentrerar näring. Chaga växer förutom i Skandinavien även i Östeuropa, Japan, Korea, samt i de norra delarna av Nordamerika. Den är relativt sällsynt och hittas bara på ca 1 av 5000 björkar
Chagas rika näringsinnehåll
Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytokemikalier, melanin, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Svampen innehåller kraftfulla antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde mellan 60.000-360.000. ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler som orsakar oxidativ stress i kroppen, vilket kan bidra till att bryta ner kroppen celler. Antioxidanter har alltså förmågan att skydda cellerna och främja ett normalt fungerande immunsystem. Ju mörkare svampen är ju högre koncentration av melanin har den som bland annat är bra för vår hud.
Så använder du Chaga
Chaga finns att köpa både som bitar och som finmalet pulver. Bitarna ska kokas upp och sen ligga och dra i det varma vattnet så att man får ut alla nyttigheter. Chagapulvret är färdigt att blandas med varmt vatten och avnjutas direkt. Genom att tillsätta lite ingefära och honung så får du en riktigt välsmakande dunderdryck som kan vara extra välbehövlig i förkylningstiderna. Chagapulvret kan även blandas i annan dryck, smoothies, strös över gröten eller yoghurten.

(KÄLLA bodystore.com) 

Kommentera gärna: